zeleninový vývar recept

Silný zeleninový vývar s kapustou

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na veľký hrniec polievky:

Ingrediencie

Na veľký hrniec polievky:

Nutričné hodnoty

HL25 Web Banner 2120x455px 4

Pamätáte si ešte na zázračnú tukožravú kapustovú polievku? Jedálniček, ktorého bola základom, sľuboval zázračné miznutie tuku a rýchle chudnutie. To, že sme ju už na tretí deň nemohli ani cítiť, sa už málokde spomína. 🙂 Našťastie, už vieme, že podobne založené diéty nie sú účinné, pretože sa rýchlo dostaví jojo efekt. Nepremysleným zložením jedálnička si môžeme viac uškodiť ako pomôcť. Ak ale po sviatočnom hodovaní túžite po zmene a trochu odľahčenom jedálničku, s čistým svedomím môžete vsadiť na hustý zeleninový vývar. Nevyhýbajte sa však tukom a nezabúdajte na bielkoviny, vďaka ktorým polievky zasýtia na dlhší čas.

 

Postup:

  1. Na olivovom oleji speníme očistený a na kolieska nakrájaný pór, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, nakrájaný stonkový zeler, osolíme a spolu pár minút orestujeme. Do základu pridáme pretlačený cesnak, sladkú červenú papriku, štipku čili a mletú rascu a dobre premiešame. Podlejeme šálkou vývaru a zakryté chvíľu podusíme.
  2. Potom pridáme do hrnca na kocky nakrájanú kapustu, opäť podlejeme šálkou vývaru a dusíme takmer do mäkka. Keď je kapusta na skus, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zvyšok vývaru. Osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a varíme do mäkka.
  3. Na záver pridáme paradajkovú pasatu a scedenú prepláchnutú fazuľu. Všetko spolu povaríme ešte pár minút, aby sa chute prepojili.
  4. Na záver do polievky vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.