V lete sa človeku žiada niečo ľahšie, čo takto vyskúšať tvarohový koláč s jahodami a šľahačkou? Medzi dva pláty mäkučkého medového cesta (samozrejme, vlastnoručne vyrobeného) sme dali veľa dobrej, ľahkej plnky z tvarohu a šľahačky, do ktorej sme vmiešali čerstvé jahody. Skvelý letný dezert, ovocie môžete obmieňať podľa toho, čo máte najradšej. Výborne sa hodia aj maliny či čučoriedky. Pre tento recept sme použili tortovú formu s priemerom 20 cm, ak chcete koláč väčší, pridajte 50 % surovín.
Postup:
- Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiesime hladké cesto.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu vyvaľkáme na pracovnej doske na papieri na pečenie na hrúbku asi 5 mm. Papier s cestom prenesieme na opačnú stranu plechu a pečieme asi 8-9 minút do zlatohneda na 180 stupňoch. Podobne upečieme aj druhé cesto. Obe cestá necháme úplne vychladnúť.
- Na plnku si najprv necháme v miske so studenou vodou rozmočiť želatínové plátky.
- Zmiešame tvaroh s cukrom, vanilkou a citrónom.
- V osobitnej miske vyšľaháme šľahačku do tuha.
- Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme do malého kastrólika a na miernom ohni zahrievame, kým sa želatína nerozpustí. V žiadnom prípade neprevárame! Do rozpustenej želatíny dáme zo 2-3 lyžice tvarohovej zmesi a riadne rozmiešame. Potom ju vlejeme späť do zvyšnej tvarohovej zmesi a premiešame. Vmiešame jahody a napokon jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
- Vychladnuté pláty cesta vykrojíme do tvaru kruhu (najlepšie na to poslúži obruč z tortovej formy, ideálne s priemerom 20 cm, my sme použili obruč rovno ako „vykrajovátko“).
- Spodný plát cesta položíme na plochý väčší tanier, okolo plátu cesta umiestnime tortovú obruč, ktorá nám poslúži na pridržanie plnky, kým stuhne.
- Na plát cesta nanesieme plnku a povrch pekne zarovnáme.
- Druhý plát cesta rozkrojíme na 16 kúskov a tie poukladáme na vrch plnky a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.