Nedojedené zvyšky z obeda, desiata pre školáka, či rozkrojený citrón... Všetky gazdinky to poznáme a riešime takmer každý deň, čo s tým? Nemusíme však zakaždým vyťahovať plastovú fóliu či mikroténové vrecko. Ukážeme vám, ako si vyrobiť prírodný a znovu použiteľný univerzálny obal na potraviny za pomoci obyčajného včelieho vosku.
Urob si sám - voskované obrúsky na potraviny
Postup:
- Tvrdú podložku, alebo žehliacu dosku obložíme hliníkovou fóliou. Látku si nastriháme na veľkosť akú potrebujeme. Vždy je dobré mať viacero veľkostí a tvarov. Ak mate prírodný včelí vosk, ktorý má žltú farbu, vyberajte látky tmavšie, pretože roztopený vosk svetlé textílie zafarbí do žlta. Je to však čisto estetický problém, takže pokojne využite akékoľvek zvyšky bavlnenej látky, ktoré doma nájdete. Včelí vosk kúpite od včelára, v dobrom obchode s medom, alebo objednajte cez internet. Dá sa dokonca zohnať v niektorých lekárňach. Rovnako dobre poslúži aj sviečka z nefarbeného včelieho vosku.
- Na alobal položíme papier na pečenie a na to kúsok látky. Na látku rovnomerne nastrúhame vosk. Môžete použiť aj voskovú sviečku, ale musíte mať istotu, že je zo 100 % včelieho vosku a pri strúhaní dávajte pozor na knôtik. Zakryjeme druhým papierom na pečenie a opatrne, ale dôkladne prežehlíme. Vosk sa roztopí a vpije sa do látky. Je lepšie použiť tenšiu látku, ktorá potrebuje menšie množstvo vosku a po zaschnutí sa ľahšie tvaruje. Ak treba, postup zopakujeme na miestach, kde bolo vosku menej, kým látka nie je celkom pokrytá voskom.
- Vrchný kus papiera okamžite odstránime, kým je vosk horúci a opatrne, napr. pomocou pinzety stiahneme látku zo spodného papiera. O pár sekúnd vosk zatuhne a voskovaná látka je pripravená na použitie. Prípadne ich hotové vložte na pár sekúnd do chladničky.