Zero waste – bezodpadová kuchyňa

 | 

Zero waste – bezodpadová kuchyňa

 | 

Ingrediencie

Bezodpadovú kuchyňu sme mnohí okúsili už v detstve, keď za rodinným stolom či v školskej jedálni platilo: „Nevstaneš, kým nie je tanier prázdny!“ a v takejto direktívnej forme nebola veru nikomu pochuti. Čo tak ísť na to s pozitívnou motivácou? Filozofia neplytvania, tzv. zero waste, je predsa o kulinárskej nápaditosti, úcte k prírode a dobrých ekonomických rozhodnutiach. A nevýhody? Zero!

Bezodpadovú kuchyňu nereprezentujú len prázdne taniere a chody zjedené do poslednej omrvinky. Téma zero waste, čo doslovne znamená „žiadny odpad“, je komplexnejšia a – prenesená do oblasti stravovania – sa vzťahuje na celú škálu procesov. Od vedomého plánovania nákupov potravín cez prípravu jedál až po údržbu kuchyne.

Nie je to súbor striktných pravidiel, ale skôr životný štýl, ktorý rozširuje (nielen kulinárske) obzory. Menej kuchynského odpadu znamená viac potešenia – zo samotného jedla, z rozumného hospodárenia a z vedomia, že spoluvytvárate zdravšiu budúcnosť Zeme.

Pozor na chladničkovú slepotu

Keď ide o plytvanie, lepšie je riadiť sa číslami než pocitmi, ktoré môžu zrádzať. Pri otváraní chladničky totiž neraz zažívame to isté, čo pri otváraní šatníkov. Pred nami plné police a predsa si povzdychneme: „Nemám čo do seba.“ Chladničkovú slepotu definuje prehliadanie reálnych možností, koľko hotových jedál nám skladované suroviny ponúkajú. No na rozdiel od zabudnutých kúskov vo vašom šatníku, prehliadané veci v chladničke si na vás nepočkajú ako nové. Časom sa znehodnotia a končia nevyužité v odpade.

Prvý krok k nule

Zero waste sa začína racionalizáciou, dôsledným kuchynským auditom a krédom, ktoré sa oplatí pripnúť si na chladničku: Aj vaša zero waste snaha zaváži! Vedeli ste, že môžete zmierniť dosah potravinového plytvania až o polovicu? Približne 50 % potravinového odpadu na Slovensku produkujú domácnosti a 9 % z nich dokonca vyhadzuje potraviny na dennej báze.

Veľký dátumový mýtus

Aj nesprávne čítanie čísel vedie k nadprodukcii potravinového odpadu. Každý tretí Slovák si pletie dátum minimálnej trvanlivosti s dátumom spotreby. Živíme tak veľký dátumový mýtus zodpovedný za plytvanie. A aké sú fakty? Zatiaľ čo potraviny po dátume spotreby predstavujú zdravotné riziko, prešvihnutie dátumu minimálnej trvanlivosti o niekoľko mesiacov, najmä pri trvanlivých potravinách, nie je nič tragické. Väčšou tragédiou by bolo vyhodiť ich nezužitkované do koša.

lufaZeleninové upratovanie

Varením sa to nekončí, bezodpadová kuchyňa nie je iba o sporáku. Výmena syntetickej hubky za lufu vysiela signál, že to s udržateľnosťou myslíte vážne. Hubka je ako jedna z najznečistenejších plôch v domácnosti semenišťom baktérií a vyžaduje časté
obmieňanie, no jej klasická forma je nerecyklovateľná. Lufa je v podstate vysušená zelenina, a tak ju pohodlne skompostujete

Niekoľko zaujímavých zero waste faktov

  • Na skládkach končí až 60 % potravinového odpadu, kde produkuje skleníkové plyny a zhoršuje klimatickú krízu. Predpokladá sa, že plytvanie potravinami je zodpovedné za 10 % globálnej uhlíkovej stopy vytváranej človekom.
  • Ročne sa v Európskej únii vyhodí okolo 88 ton jedla v celkovej hodnote viac ako 143 miliárd eur. Ak sa na finančnú stratu pozrieme svetovo, sme pri závratných 710 miliardách eur.
  • Plytvanie potravín ide ruka v ruke s plytvaním ďalších cenných zdrojov, predovšetkým vody a pôdy. Voda použitá pri výrobe potravín, ktoré končia nevyužité, by trikrát naplnila najväčšie alpské jazero, Ženevské.
  • Plocha, na ktorej sa pestuje budúci potravinový odpad, predstavuje 1,4 miliardy hektárov pôdy, čo je tretina poľnohospodársky využívanej pôdy na svete. Pre lepšiu predstavu mierky, Slovensko disponuje ornou pôdou menšou ako 2,4 milióna
    hektárov.

Ako to zmeniť?

Pravidlo piatich „R“

Pravidlo piatich „R“ je výbornou mnemotechnickou pomôckou, ako vyhrať nad plytvaním. Hoci má pôvod v angličtine, je to súbor veľmi ľahko zapamätateľných slov. Tie vám každý deň pripomenú, ako málo si vyžadujú veľké zmeny k lepšiemu, keď ich rozmeníte na drobné kroky. Stačí si opakovať: Refuse. Reduce. Reuse. Recycle. Rot. Po slovensky: Odmietni. Zníž. Použi znova. Recykluj. Kompostuj.

Neplytvanie v tandeme

Cvičenie v tandeme ide vždy lepšie a to isté platí, keď chcete dostať do zero waste formy vašu kuchyňu. Je skvelé vedieť, že BILLA vám vychádza v ústrety a zdieľa vaše hodnoty v otázke plytvania potravín. Či už je to zníženie cien potravín s končiacim dátumom spotreby, a to až do výšky 50 %, alebo dlhodobá spolupráca s Potravinovou bankou Slovenska a distribúcia potravín vhodných na darovanie ľuďom v núdzi, BILLA fandí zero waste kuchyni tak ako vy.

Prispôsobovanie ponuky pekárenských výrobkov aktuálnemu dopytu pred zatvorením predajne, používanie vratných ekologických prepraviek a uzavretých vitrín pre zachovanie dlhšej čerstvosti potravín sú ďalšími z ciest, ako váš obľúbený potravinársky reťazec znižuje plytvanie.

Ak ste fanúšikom kvalitného slovenského mäsa či ovocia a zeleniny z našich fariem a sadov, opäť ste o krok bližšie k zero waste. Slovenská farma, rovnako ako aj ďalšie privátne značky BILLA, z roka na rok rozširujú spoluprácu s lokálnymi dodávateľmi, aby ste mali pri nákupe vždy poruke potraviny takzvaných nulových kilometrov. Zero km je referenciou na krátku prepravu a nízku uhlíkovú stopu.

Máte ťažké srdce pri pohľade na množstvo zeleniny a ovocia zabalených v plaste? Nie ste sami. BILLA aktívne podniká kroky, aby bolo plastov čo najmenej. K cieľom udržateľnosti patrí záväzok znížiť do roku 2025 spotrebu plastov v sortimente ovocia a zeleniny či pečiva o celých 30 %.

BILLA myslí aj na osvetu, preto sa téme varenia bez zvyškov pravidelne venuje na stránkach Kulinaria. Veľa praktických tipov, ako vyčarovať výborné jedlo zo surovín, ktoré si zaslúžia druhú šancu, nájdete tiež na webe
www.receptykulinarium.sk.

Refuse – odmietni

Zero waste kuchyňa je v ideálnom prípade bezobalová či aspoň s nižším využitím obalov z plastových materiálov. Znížiť ich spotrebu môžete už pri nákupe potravín – na scénu sa totiž vracajú štýlové látkové tašky či bavlnené vrecúška. Nahraďte
klasické mikroténové vrecká touto ekologickou verziou, ktorú môžete používať stále dokola, a to s nulovým dopadom na životné prostredie. Najčastejšie ich využijete pri voľných potravinách, medzi ktoré patrí aj ovocie a zelenina.

zero wastReduce – zníž

Systematické plánovanie jedálneho lístka (inšpirované receptami Kulinaria) je zásadný krok smerom k zníženiu spotreby. Rýchlo zistíte, že tých 5 minút organizovania denne je nízka daň za ušetrené peniaze a efektívnejšie využitie všetkých nakúpených surovín.

 

 

zero wastReuse – použi znova

Než niečo vyhodíte, opýtajte sa sami seba (alebo Googlu), či danú vec nemožno opäť využiť. Varenie zo zvyškov je trend, ktorému dnes holdujú aj svetoznámi kuchári. Stačí zmeniť prístup. Nedívajte sa naň ako na varenie z odpadu, ale ako na osobnú výzvu vyťažiť z minima maximum. Navyše, mnoho nejedlých zvyškov potravín vie nájsť plnohodnotné druhotné využitie v domácnosti, napríklad zostatok zo zalievanej kávy razom premeníte na botanickú výživu pridaním do pôdy izbových rastlín.


recyklovanieRecycle – recykluj

Počuli ste o pivnom ležiaku zo stvrdnutého chleba či o sušienkach z kávovej usadeniny? Na trhu pribúdajú invenčné produkty z recyklovaných surovín. Ich kúpou posilňujete obehovú ekonomiku a šetríte životné prostredie. Venujte tiež pozornosť etiketám potravín a s potešením zistíte, že mnohé sú balené v recyklovaných materiáloch. Pravidelné využívanie zálohomatov odpadov v kontajneroch sú dnes už štandardom ako byť viac zero waste.

 

 

kompostovanieRot – kompostuj

Približne 40 % zmesového odpadu patrí do skupiny biologicky rozložiteľných, takže zavedením domáceho kompostovania výrazne znížite svoju odpadovú stopu. Vďaka moderným kompostérom a podpore domáceho kompostovania zo strany miest a obcí si s biologickým odpadom poradíte bez zbytočných finančných nákladov a nezávisle od toho, či žijete v dome so záhradou alebo v garsónke.

SÚVISIACE ČLÁNKY

mini cheesecake recept
NovšieStaršie