Ten, kto to už niekedy skúšal vie, že príprava steaku je umenie. Vybrať správne mäso, pripraviť si ho, a predovšetkým trafiť správny moment, kedy ho prestať piecť. Tento skvelý recept ocení každá fanúšička a fanúšik dobrých steakov. K tomu získate aj pár cenných rád, ako na to, od majstra šéfkuchára Jaroslava Žídeka.
Postup:
- Mäso vyberieme z chladničky vopred, aby malo pri príprave izbovú teplotu. Mäso neumývame, len ho osušíme utierkou. Osolíme ho a opekáme na malom množstve oleja.
- Počas pečenia bude potrebné merať teplotu mäsa vo vnútri. Použijeme na to kuchynský teplomer z predajne domácich potrieb. Steaky po chvíli opekania otočíme a hneď teplomerom zmeriame teplotu vo vnútri mäsa. Na neprepečený - rare steak postačuje 48 stupňov Celzia vo vnútri mäsa, vtedy ho zoberieme z panvice. Mäso počas krátkej chvíle, kedy odpočíva, dosiahne 52 stupňov. Medium rare steak zoberieme z panvice pri 52 stupňoch, aby dosiahlo pri podávaní cca 55 stupňov Celzia. Prepečený, teda well done steak berieme z ohrevu pri cca 55 stupňoch, aby mal pri podávaní a konzumácii 57 až 58 stupňov Celzia.
- V menších hrncoch si pripravíme steakové omáčky. My sme si pripravili rovno dve. Prvá je omáčka zo zeleného sterilizovaného korenia. Na orestovanú cibuľku pridáme zelené korenie a brandy. Vyvaríme alkohol a pridáme šťavu zo steakov. Potom prilejeme trochu smotany na šľahanie a necháme variť. Na záver pridáme kúsok masla a za stáleho miešania ho pomaly zašľahávame do omáčky.
- V druhom kastróliku pripravíme omáčku z modrého syra. Na cibuľke ohrejeme syr z modrou plesňou a pridáme tiež trochu smotany a krátko povaríme.