Vianočka, ako napovedá jej meno, môže byť sviatočným pečivom, ale hodí sa aj pre úplne všedné dni. Nie je problém ju kúpiť v pekárni, ale domáca vianočka je úplne iná káva. Máme ju radi na raňajky s maslom a džemom a rovnako môže byť aj chutnou desiatou pre deti do školy.
Postup:
-
Do vlažného mlieka pridáme za lyžicu z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme droždie, všetko rozmiešame a necháme vykysnúť kvások.
-
Do misy pridáme múku, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, ďalej mäkké maslo, žĺtky a napokon aj kvások. Ak chceme dať do vianočky hrozienka, tie pridáme akonáhle sa pri miesení všetky prísady spoja a vytvoria kompaktné cesto. Miesime, kým nám nevznikne hladké, trochu lepivé cesto, ktoré prikryté utierkou necháme vykysnúť.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z ktorých budú dve vianočky. Každú časť ďalej rozporciujeme na 6 rovnakých kúskov, tie vyšúľame na ľahko pomúčenej pracovnej doske na pruhy dlhé asi 25-30 cm a z nich zapletieme vianočku. Obe vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich a necháme asi 2 minút podkysnúť.
-
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Vianočky tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme ich asi 25 - 30 minút do zlatohneda.
Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť, až potom ich krájame.