moravské koláčiky

Kysnuté moravské koláčiky

 | 

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

35

 min

moravské koláčiky
Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na kvások:

Plnky:

Tvarohová:

Lekvárová:

  • 150 g slivkového lekváru
  • 1 ČL škorice 

Maková alebo orechová:

  • 150 g mletého maku alebo mletých orechov
  • 150 ml mlieka
  • 50 g cukru

Na zdobenie:

  • Lúpané mandle alebo sušené krájané marhule
Ingrediencie

Na cesto:

Na kvások:

Plnky:

Tvarohová:

Lekvárová:

  • 150 g slivkového lekváru
  • 1 ČL škorice 

Maková alebo orechová:

  • 150 g mletého maku alebo mletých orechov
  • 150 ml mlieka
  • 50 g cukru

Na zdobenie:

  • Lúpané mandle alebo sušené krájané marhule

Nutričné hodnoty

hl 42 Web Banner 2120x455px

Moravské koláčiky má rád snáď úplne každý, ale chute sa môžu rôzniť podľa druhu náplne. Preto urobte radšej všetky možné varianty a spokojní budú úplne všetci. 

Postup:

  1. Do vlažného mlieka vložte kvasnice, cukor a nechajte vykysnúť.
  2. Zmäknutý tuk vymiešajte s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Smotanu vyšľahajte na tuhšiu šľahačku.
  3. V mise zmiešajte múku, soľ, pripravenú maslovú zmes, kvások a vyšľahanú šľahačku. Všetko dobre vymieste na vláčne, od misy sa odlepujúce cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
  4. Medzitým si pripravte plnky – tvaroh zmiešajte so žĺtkom, práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte umyté hrozienka. Slivkový lekvár rozmiešajte a ochuťte škoricou.
  5. Na makovú alebo orechovú plnku zohrejte mlieko s cukrom, primiešajte mak alebo orechy, chvíľku poduste a odstavte.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 5 mm a nakrájajte na rovnaké menšie štvorce. Do stredu každého štvorca dajte malú lyžičku lekvárovej plnky a zabaľte, zároveň vyformujte do kruhov a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol spoj koláčika dole.
  7. Do stredu každého koláčika urobte jamku. Koláčiky potrite rozšľahaným vajcom a jamky naplňte tvarohovou alebo makovou/orechovou plnkou. Nakoniec ozdobte mandľami a sušenými marhuľami.
  8. Takto pripravené koláčiky prikryte a nechajte ešte približne 10 minút podkysnúť. Pečte pri teplote 180 °C zhruba 20 minút.