moravské koláčiky

Kysnuté moravské koláčiky

 | 

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

35

 min

moravské koláčiky
Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na kvások:

Plnky:

Tvarohová:

Lekvárová:

  • 150 g slivkového lekváru
  • 1 ČL škorice 

Maková alebo orechová:

  • 150 g mletého maku alebo mletých orechov
  • 150 ml mlieka
  • 50 g cukru

Na zdobenie:

  • Lúpané mandle alebo sušené krájané marhule
Ingrediencie

Na cesto:

Na kvások:

Plnky:

Tvarohová:

Lekvárová:

  • 150 g slivkového lekváru
  • 1 ČL škorice 

Maková alebo orechová:

  • 150 g mletého maku alebo mletých orechov
  • 150 ml mlieka
  • 50 g cukru

Na zdobenie:

  • Lúpané mandle alebo sušené krájané marhule

Nutričné hodnoty

Billa

Moravské koláčiky má rád snáď úplne každý, ale chute sa môžu rôzniť podľa druhu náplne. Preto urobte radšej všetky možné varianty a spokojní budú úplne všetci. 

Postup:

  1. Do vlažného mlieka vložte kvasnice, cukor a nechajte vykysnúť.
  2. Zmäknutý tuk vymiešajte s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Smotanu vyšľahajte na tuhšiu šľahačku.
  3. V mise zmiešajte múku, soľ, pripravenú maslovú zmes, kvások a vyšľahanú šľahačku. Všetko dobre vymieste na vláčne, od misy sa odlepujúce cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
  4. Medzitým si pripravte plnky – tvaroh zmiešajte so žĺtkom, práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte umyté hrozienka. Slivkový lekvár rozmiešajte a ochuťte škoricou.
  5. Na makovú alebo orechovú plnku zohrejte mlieko s cukrom, primiešajte mak alebo orechy, chvíľku poduste a odstavte.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 5 mm a nakrájajte na rovnaké menšie štvorce. Do stredu každého štvorca dajte malú lyžičku lekvárovej plnky a zabaľte, zároveň vyformujte do kruhov a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol spoj koláčika dole.
  7. Do stredu každého koláčika urobte jamku. Koláčiky potrite rozšľahaným vajcom a jamky naplňte tvarohovou alebo makovou/orechovou plnkou. Nakoniec ozdobte mandľami a sušenými marhuľami.
  8. Takto pripravené koláčiky prikryte a nechajte ešte približne 10 minút podkysnúť. Pečte pri teplote 180 °C zhruba 20 minút.