Veľkonočný pletenec s pekanovými orechmi

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Na kysnuté cesto: 

Na orechovú náplň:

  • 125 g pekanových orechov (alebo vlašské, lieskové orechy)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 60 g masla izbovej teploty
  • 30 ml plnotučného mlieka
  • Mlieko a cukor na dokončenie
Ingrediencie

Na kysnuté cesto: 

Na orechovú náplň:

  • 125 g pekanových orechov (alebo vlašské, lieskové orechy)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 60 g masla izbovej teploty
  • 30 ml plnotučného mlieka
  • Mlieko a cukor na dokončenie

Nutričné hodnoty

Billa
Tento veľkonočný pletenec bude ozdobou vášho stola a zároveň sladkou bodkou za veľkonočnými raňajkami. Je naplnený plnkou z pekanových orechov, samozrejme, môžete využiť aj orechy lieskové alebo vlašské, záleží len od vašej chuti.

Postup:

  1. Pripravte kysnuté cesto. V teplom mlieku rozmiešajte cukor, sušené droždie a nechajte 10 minút odpočívať. Do misy nasypte múku, soľ, kypriaci prášok a vareškou premiešajte. Pridajte kvások, maslo a ručne, alebo pomocou kuchynského robota vymieste hladké, pružné cesto.

  2. Cesto preložte do misy potretej troškou masla, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte kysnúť, až cesto zdvojnásobí svoj objem.

  3. Medzitým pripravte orechovú náplň. Orechy rozmixujte a vymiešajte s maslom, cukrom a horúcim mliekom.

  4. Cesto po nakysnutí preložte na pracovnú dosku a rukami roztlačte do obdĺžnika. Potrite orechovou náplňou a zrolujte. V strede rolku rozrežte a následne prepletajte. Zapleťte do venca a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pletenec potrite mliekom a posypte kryštálovým cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.

  5. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.