Domáca vianočka hebká ako zamat

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

30

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na kvások:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2-3 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • kôra z polovice bio citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • príp. 1 hrsť hrozienok namočených vopred vo vode
  • Na potretie 1 vajce a za hrsť mandľových lupienkov na posypanie
Ingrediencie

Na kvások:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2-3 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • kôra z polovice bio citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • príp. 1 hrsť hrozienok namočených vopred vo vode
  • Na potretie 1 vajce a za hrsť mandľových lupienkov na posypanie

Nutričné hodnoty

Billa

Vianočka, ako napovedá jej meno, môže byť sviatočným pečivom, ale hodí sa aj pre úplne všedné dni. Nie je problém ju kúpiť v pekárni, ale domáca vianočka je úplne iná káva. Máme ju radi na raňajky s maslom a džemom a rovnako môže byť aj chutnou desiatou pre deti do školy. 

Postup:

  1. Do vlažného mlieka pridáme za lyžicu z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme droždie, všetko rozmiešame a necháme vykysnúť kvások.

  2. Do misy pridáme múku, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, ďalej mäkké maslo, žĺtky a napokon aj kvások. Ak chceme dať do vianočky hrozienka, tie pridáme akonáhle sa pri miesení všetky prísady spoja a vytvoria kompaktné cesto. Miesime, kým nám nevznikne hladké, trochu lepivé cesto, ktoré prikryté utierkou necháme vykysnúť.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z ktorých budú dve vianočky. Každú časť ďalej rozporciujeme na 6 rovnakých kúskov, tie vyšúľame na ľahko pomúčenej pracovnej doske na pruhy dlhé asi 25-30 cm a z nich zapletieme vianočku. Obe vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich a necháme asi 2 minút podkysnúť.

  4. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Vianočky tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme ich asi 25 - 30 minút do zlatohneda.
    Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť, až potom ich krájame.