Dodajte svojim grilovacím hviezdam špeciálnu chuť pomocou marinády. Marináda je veľmi jednoduchý a efektívny spôsob, ako dodať mäsu, zelenine a dokonca aj ovociu inú a lepšiu chuť.
Pripravili sme pre vás jednoduchý návod s odporúčaniami, čo robiť a čo nerobiť, ktorý by ste mali pri marinovaní dodržiavať.
Marináda - toto áno
Hlavnými prísadami dobrej marinády sú kyslá zložka a olej:
- Tri dieliky oleja k jednému dieliku kyseliny. Kyslé zložky, akými sú víno, ocot, cmar, jogurt alebo citrónová šťava, pomáhajú zjemniť mäso a umožňujú hlbšie vstrebávanie chutí. Olej pomáha chutiam intenzívnejšie sa vstrebávať do tukového tkaniva.
- Pridajte svoje obľúbené koreniny a čerstvé bylinky. V tomto prípade neexistujú pravidlá, ale buďte opatrní a neprežeňte to. Po ochutení soľou a korením môžete experimentovať s výraznejšími chuťami, aké prinášajú do jedla cibuľa, petržlen, cesnak ...
- Pokrmy marinujte vždy v chladničke! Ponechanie marinovaných jedál pri izbovej teplote môže zapríčiniť vznik nebezpečných baktérií, ktoré môžu spôsobiť rôzne ochorenia.
- Pripravte si 1 šálku marinády na približne 1 kg mäsa, zeleniny alebo morských plodov. Počas marinovania jedlo niekoľkokrát otočte, aby ste sa uistili, že všetky časti budú marinádou dokonale pokryté.
- Mäso či rybu by ste mali vybrať z chladničky aspoň hodinu pred grilovaním. Ak ich dáte na gril skôr, môžu byť zvnútra ešte studené.
Toto nie
- Jedlo nemarinujte príliš dlho, pretože sa môže stať kašovité. Pozrite si tabuľku na predchádzajúcej strane.
- Na marinovanie použite plastovú alebo sklenenú nádobu. Nepoužívajte kovovú nádobu. Kyselina z marinády a kov môžu chemicky zareagovať a zmeniť tak chuť jedla.
- Marinádu nepoužívajte ako omáčku po grilovaní. Surové prísady, ktoré boli v kontakte s marinádou, môžu obsahovať nebezpečné baktérie. Ak vám však zostalo veľa marinády, jediný spôsob, ako ju môžete znova použiť v podobe omáčky, je najprv ju uvariť.
- Ak do marinády používate aj sladké ingrediencie, ako sú med a cukor, negrilujte jedlo na silnom plameni. Vždy ho grilujte na nižšom plameni, pretože sa môže rýchlo spáliť.
- Dávajte pozor, aby ste nepoužili príliš veľa soli.
- Tá môže mäso zbaviť tekutín a chute sa tak dobre neprepoja. Soľ môžete pridať až po ugrilovaní.
Jedlo čas marinovania
- mäso: 30 minút až celú noc
- hydina: 30 minút až 3 hodiny
- ryba: 15 minút až 1 hodinu
- mäkká zelenina ako brokolica: 10 minút
- tvrdá zelenina ako zemiaky, mrkva a repa: 30 minút až celú noc
- stredne tvrdá zelenina ako špargľa a paprika: 30 minút až niekoľko hodín
- zeleninové bielkoviny (tofu, tempeh, seitan): 30 minút až niekoľko hodín
- hutnejšie ovocie ako sú broskyne, jablká alebo vodný melón: 10 minút