Vyprážaná treska v štýle Fish and Chips

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Pre cca. 4 osoby:

  • 1 kg filetov z tresky tmavej

Chrumkavé tenké hranolky:

Na cestíčko:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček ryžovej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletej červenej papriky
  • Štipka korenia a prípadne aj sušeného cesnaku
  • Perlivá voda – na 1 a ½ šálky múčnej zmesi cca 1 šálka ľadovej perlivej vody alebo piva
  • Ľad
  • 1 hrnček hladkej múky zvlášť na pomúčenie ryby pred obaľovaním v cestičku

Na tatársku omáčku:

  • 600 g majonézy
  • 100 g nakrájanej šalotky
  • 100 g nakrájaných kapar
  • 2 PL horčice
  • 100 nakrájaných sterilizovaných uhoriek
  • 4 PL Worcesterovej omáčky
  • Soľ a korenie podľa chuti
Ingrediencie

Pre cca. 4 osoby:

  • 1 kg filetov z tresky tmavej

Chrumkavé tenké hranolky:

Na cestíčko:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček ryžovej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletej červenej papriky
  • Štipka korenia a prípadne aj sušeného cesnaku
  • Perlivá voda – na 1 a ½ šálky múčnej zmesi cca 1 šálka ľadovej perlivej vody alebo piva
  • Ľad
  • 1 hrnček hladkej múky zvlášť na pomúčenie ryby pred obaľovaním v cestičku

Na tatársku omáčku:

  • 600 g majonézy
  • 100 g nakrájanej šalotky
  • 100 g nakrájaných kapar
  • 2 PL horčice
  • 100 nakrájaných sterilizovaných uhoriek
  • 4 PL Worcesterovej omáčky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Nutričné hodnoty

W50 Web Banner 1920x455px 3

Kto povedal, že na Vianoce sa musia jesť len kapustnica a ryba na modro? Tento rok prelomte tradície a pripravte si vianočnú vyprážanú tresku v šýtel fish and chips! Budete prekvapení, ako dokonale sa tento britský poklad hodí k našim vianočným sviatkom.
 

Postup:

Ryba:

  1. Rybu očistíme a nakrájame na porcie cca 150 - 160g.
  2. Pripravíme si 4%-ný slaný kúpeľ s ľadom. Rybu vložíme do vody na cca 30 minút. Potom ju umyjeme v čistej studenej vode a osušíme na utierke.
  3. Suroviny na cestičko si dôkladne premiešame. Cestičko dokončíme a premiešame s perlivou vodou alebo pivom až tesne pred vyprážaním.
  4. Každú porciu tresky zľahka vyváľame v múke a potom ponoríme do cestička.
  5. Hneď vyprážame v horúcom oleji.

Hranolky:

  1. Zemiaky dobre umyjeme a aj so šupkou nakrájame na hranolky.
  2. Potom ich dáme do vodného kúpeľa s troškou cukru a octu.
  3. Pred pečením zemiaky dobre osušíme a pečieme na čistom oleji do chrumkava.

Tatarská omáčka:

  • Všetky suroviny zmiešame a dáme dobre vychladiť.