Domáca vianočka hebká ako zamat

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

30

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na kvások:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2-3 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • kôra z polovice bio citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • príp. 1 hrsť hrozienok namočených vopred vo vode
  • Na potretie 1 vajce a za hrsť mandľových lupienkov na posypanie
Ingrediencie

Na kvások:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2-3 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • kôra z polovice bio citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • príp. 1 hrsť hrozienok namočených vopred vo vode
  • Na potretie 1 vajce a za hrsť mandľových lupienkov na posypanie

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px

Vianočka, ako napovedá jej meno, môže byť sviatočným pečivom, ale hodí sa aj pre úplne všedné dni. Nie je problém ju kúpiť v pekárni, ale domáca vianočka je úplne iná káva. Máme ju radi na raňajky s maslom a džemom a rovnako môže byť aj chutnou desiatou pre deti do školy. 

Postup:

  1. Do vlažného mlieka pridáme za lyžicu z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme droždie, všetko rozmiešame a necháme vykysnúť kvások.

  2. Do misy pridáme múku, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, ďalej mäkké maslo, žĺtky a napokon aj kvások. Ak chceme dať do vianočky hrozienka, tie pridáme akonáhle sa pri miesení všetky prísady spoja a vytvoria kompaktné cesto. Miesime, kým nám nevznikne hladké, trochu lepivé cesto, ktoré prikryté utierkou necháme vykysnúť.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z ktorých budú dve vianočky. Každú časť ďalej rozporciujeme na 6 rovnakých kúskov, tie vyšúľame na ľahko pomúčenej pracovnej doske na pruhy dlhé asi 25-30 cm a z nich zapletieme vianočku. Obe vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich a necháme asi 2 minút podkysnúť.

  4. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Vianočky tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme ich asi 25 - 30 minút do zlatohneda.
    Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť, až potom ich krájame.