Jarné rolky sú neodmysliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a s príchodom jari si ich môžete vychutnať aj v pohodlí domova. Tieto chrumkavé rolky plnené rôznymi dobrotami sú ideálne ako predjedlo, ľahký obed alebo večera.
V tomto recepte vám ukážeme, ako si jednoducho pripraviť jarné rolky s klasickou zeleninovou plnkou. Môžete však experimentovať a plniť ich podľa vlastnej chuti aj mäsom, tofu, hubami, syrom alebo čímkoľvek, na čo máte chuť. My sme sa inšpirovali sushi a k zelenine sme pridali ryžu.
Postup:
- Ryžu uvarte podľa inštrukcií na obale. Z lososa odstráňte kožu a nakrájajte ho na tenké pásiky. Mrkvu a zeler tiež očistite a nakrájajte na tenké pásiky.
- Pláty ryžového papiera ponorte do studenej vody, no len na 15 až 20 sekúnd, aby trochu zmäkli a zostali „al dente“. Na spodnú časť listu papiera položte náplň: lososa, ryžu, mrkvu a zeler. Potom papier zospodu zrolujte. Zložte boky (ľavý a pravý) a ďalej rolujte, kým sa nedostanete na koniec papiera. Opakujte, kým nespotrebujete všetky ingrediencie.
- Prísady na omáčku dajte do misky a metličkou dobre vymiešajte. Ak chcete, pridajte do omáčky zopár lístkov petržlenovej vňate