Thajské kuracie Satay s arašidovou omáčkou

 | 

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na marinádu:

  • 1 dcl sójovej omáčky
  • 1 PL trstinového cukru
  • 2 dcl kokosového mlieka
  • Koreniny: koriander, rímska rasca, kurkuma, škorica, zázvor, čili

Domáca arašidové maslo:

  • 200 g arašidov natural, môžeme použiť aj iné orechy – pistácie, kešu, alebo lieskovce
  • Orieškový, alebo iný rastlinný olej – podľa potreby
  • Štipka soli a cukru
  • Kvalitná horká čokoláda – na kakaovú verziu

Na omáčku:

  • Malý pohárik arašidového masla – použili sme vlastnej výroby
  • 2 PL nasekaných arašidov
  • 1 dcl sójovej omáčky
  • 1PL trstinového cukru
  • Šťava z limetky
  • Orieškový olej, alebo obľúbený rastlinný olej
  • 2 dcl kokosového mlieka
  • 1 PL červenej kari pasta

Slovenské rusle ako príloha:

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 čili paprička
  • 2 dcl octu
  • 4 dcl vody
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • Bylinky podľa chuti – kôpor, petržlen, koriander
Ingrediencie

Na marinádu:

  • 1 dcl sójovej omáčky
  • 1 PL trstinového cukru
  • 2 dcl kokosového mlieka
  • Koreniny: koriander, rímska rasca, kurkuma, škorica, zázvor, čili

Domáca arašidové maslo:

  • 200 g arašidov natural, môžeme použiť aj iné orechy – pistácie, kešu, alebo lieskovce
  • Orieškový, alebo iný rastlinný olej – podľa potreby
  • Štipka soli a cukru
  • Kvalitná horká čokoláda – na kakaovú verziu

Na omáčku:

  • Malý pohárik arašidového masla – použili sme vlastnej výroby
  • 2 PL nasekaných arašidov
  • 1 dcl sójovej omáčky
  • 1PL trstinového cukru
  • Šťava z limetky
  • Orieškový olej, alebo obľúbený rastlinný olej
  • 2 dcl kokosového mlieka
  • 1 PL červenej kari pasta

Slovenské rusle ako príloha:

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 čili paprička
  • 2 dcl octu
  • 4 dcl vody
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • Bylinky podľa chuti – kôpor, petržlen, koriander

Nutričné hodnoty

recept

Ponorte sa do chutí juhovýchodnej Ázie s týmto lahodným receptom na thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou. Jemné kuracie kúsky na špízoch, marinované v pikantnej zmesi a grilované dozlatista, sa snúbia s krémovou arašidovou omáčkou plnou bohatých chutí. Toto jedlo je ideálne na letnú grilovačku, večeru s priateľmi alebo jednoducho na spestrenie bežného dňa.

Postup:

  1. Pripravme si domáce arašidové maslo: Najvhodnejšie je oriešky najskôr zohriať na panvici, alebo v rúre. Ak ich pečieme v rúre, dávame pozor, pretože orechy rýchlo prihoria, postačovať bude preto len pár minút. Preložíme ich do mixéru a mixujeme niekoľko minút. Po pár minútach môžeme odobrať za lyžicu orechovej zmesi, ktorú potom pridáme do arašidového masla, aby chrumkalo. Maslo ďalej mixujeme až dohladka.

  2. Môžeme si pripraviť aj sladkú raňajkovú kakaovú verziu tak, že do arašidového masla pridáme roztopenú kvalitnú čokoládu. Ďalšia možnosť je maslo ochutiť štipkou soli a zmes orechov variovať. Skvele sa na to hodia všetky orechy Nice Bites Natural.

  3. Orieškové maslo využijeme najprv na prípravu chutnej omáčky.

  4. Ďalej si pripravíme marinádu na kuracie špízy Satay. Kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky a napicháme na špajdle. Na panvičke si zohrejeme koreniny - semienka koriandru a rímsku rascu, aby sa nám z nich uvolnili vône. Koreniny preložíme do mažiara a rozdrvíme. Do zmesi korenín dáme cukor, kurkumu, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, kari pastu a kokosové mlieko. Dobre premiešame a touto zmesou prelejeme špízy. Dáme ich aspoň na 2 hodiny do chladničky.

  5. Teraz si pripravíme si omáčku: Trochu odložených mletých orechov zohrejeme na panvici, pridáme trošku kari pasty, kokosové mlieko, arašidové maslo, trochu cukru a limetkovú šťavu a kvapku sójovej omáčky. Omáčku stačí ľahko prehriať a premiešať, za chvíľu bude krásne krémová. Naložené kura dáme na gril, alebo na panvičku a grilujeme, či opekáme. Špízy podávame preliate skvelou arašidovou omáčkou.

  6. Dobrým tipom na podávanie sú rýchle nakladačky, tzv. rusle z uhoriek, ktoré sme zaliali sladko kyslým nálevom a vychladili.