Moravské koláčiky má rád snáď úplne každý, ale chute sa môžu rôzniť podľa druhu náplne. Preto urobte radšej všetky možné varianty a spokojní budú úplne všetci.
Postup:
- Do vlažného mlieka vložte kvasnice, cukor a nechajte vykysnúť.
- Zmäknutý tuk vymiešajte s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Smotanu vyšľahajte na tuhšiu šľahačku.
- V mise zmiešajte múku, soľ, pripravenú maslovú zmes, kvások a vyšľahanú šľahačku. Všetko dobre vymieste na vláčne, od misy sa odlepujúce cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravte plnky – tvaroh zmiešajte so žĺtkom, práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte umyté hrozienka. Slivkový lekvár rozmiešajte a ochuťte škoricou.
- Na makovú alebo orechovú plnku zohrejte mlieko s cukrom, primiešajte mak alebo orechy, chvíľku poduste a odstavte.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 5 mm a nakrájajte na rovnaké menšie štvorce. Do stredu každého štvorca dajte malú lyžičku lekvárovej plnky a zabaľte, zároveň vyformujte do kruhov a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol spoj koláčika dole.
- Do stredu každého koláčika urobte jamku. Koláčiky potrite rozšľahaným vajcom a jamky naplňte tvarohovou alebo makovou/orechovou plnkou. Nakoniec ozdobte mandľami a sušenými marhuľami.
- Takto pripravené koláčiky prikryte a nechajte ešte približne 10 minút podkysnúť. Pečte pri teplote 180 °C zhruba 20 minút.