hrášková polievka recept

Letná hrášková polievka s cestovinou

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

W46 Web Banner 1920x455px 2

V záhrade som každý deň a tak mi posledné dni už nezostáva čas na dlhé vyváranie v kuchyni. Potrebujem nakŕmiť a zasýtiť malých i veľkých stravníkov. Teraz sa vám priznám, ako som naposledy uvarila sýty obed zo surovín doma za necelých dvadsať minút. Pokiaľ ste milovníci hrášku, určite si prídete na svoje. Ak nie, pokojne hrášok nahraďte napríklad kukuricou. Mimochodom, ak ste ešte nikdy nevyskúšali cestovinovú ryžu, tak táto hrášková polievka je skvelá príležitosť ju vyskúšať. Nebudete ľutovať, u nás sa už v špajze zabývala.

Postup:

  1. Nadrobno nakrájanú slaninu si opečieme nasucho v hrnci. Slanina pustí tuk sama o sebe. Zatiaľ si olúpeme a nakrájame  cibuľu, a to opäť na drobno. Keď je slanina zlatistá, pridáme k nej cibuľu a ďalej restujeme dozlatista.

  2. Následne pridáme k opečenej slanine a cibuli cestovinovú ryžu. Asi tak jednu minútu všetko spoločne restujeme, nezabúdame miešať. Chceme, aby sa cestovinová ryža obalila tukom zo slaniny a tak sa nám počas zvyšného času varenia prilepila k sebe. Následne do hrnca vylejeme vývar. Môžeme samozrejme použiť aj zeleninový.

  3. Všetko varíme na miernom ohni a za občasného miešania asi tak 12 minút alebo až do doby, kým je cestovinová ryža mäkká. Polievku ochutnáme a prípadne dochutíme podľa soľou a mletým čiernym korením. 

  4. Ako poslednú časť do polievky vysypeme celé balenie mrazeného hrášku. Necháme ho variť už len 1 minútu. Je lepšie, keď je hrášok nie príliš rozvarený, zachová si tak svoju prirodzenú sladkosť. 

  5. Počas podávania na tanier s polievkou nastrúhame trošku syra. Dobrú chuť.