Sezóna medvedieho cesnaku vždy prináša radosť pri zbieraní a prechádzkach prírodou i do kuchyne! Táto superpotravina je hlavným znamením, že jar začína. Aspoň ja to tak vnímam. A polievka z medvedieho cesnaku je spôsob, ako jar osláviť. Pripravila som pre vás polievku, ktorú sme si robili aj v zime (ešteže si z neho každoročne mrazím dosť do zásoby) a ktorú si moja dcérka Hanka veľmi obľúbila. Áno, tým chcem povedať, že táto polievka je nielenže #hitfriendly #bezmlieka ale aj #babyfriendly - Hanička ju v jemnejšej verzii dostávala už medzi prvými príkrmami. Pripravila som si pre vás rovno 3 verzie. 😉
a) Špeciálnu s ajurvédskym nádychom pre tých, ktorí majú pocit, že im je po medveďom cesnaku ťažko - koriander a rímska rasca ho vyvážia a upokoja žlčník. b) Základnú - vhodná aj pre najmenších. c) Ozvláštnenú o pesto z medvedieho cesnaku.
Postup:
- Na ghee osmahneme nadrobno nakrájanú šalotku a pridáme rímsku rascu a koriander (cca 1/4 rasce a 1/2 ČL koriandru). Následne pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak.
- Zemiaky nakrájame na menšie kocky a po chvíli tiež pridáme do hrnca. Zalejeme vývarom. Ak zrovna vývar nemáme, môže byť aj voda.
- Polievku varíme približne 15-20 minút kým zemiaky nezmäknú a následne ju rozmixujeme.
- Na záver prilejeme mandľové mlieko na zjemnenie.
- Dospelým polievku dosolíme a dozdobíme vajíčkom uvareným natvrdo a lyžičkou pesta, ktorého príprava je jednoduchá. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme.
Hanka už dostáva aj verziu s koreninami, ale samozrejme keď budete robiť základnú verziu bez ajurvédskeho nádychu, jednoducho ich vynechajte. 🙂 Polievku krásne zjemní mandľové mlieko, ktoré som si veľmi obľúbila vďaka jeho zloženiu - voda, talianske mandle, soľ. Nič viac! Lebo úprimne? Čo viac jedno rastlinné mlieko potrebuje, že áno? 😉