krémové polievky

Pridajte viac krémovosti do misky polievky

 | 

krémové polievky

Pridajte viac krémovosti do misky polievky

 | 

Ingrediencie

Čo je lepšie jesenné jedlo ako husté a delikátne krémové polievky, teda kombinácie zeleniny a vývaru? Máme pre vás tipy, ako na to, ak chcete, aby bola ešte krémovejšia!

Kyslá smotana je základom na prípravu takých chutných pokrmov, akými je napríklad aj krémová polievka. Dodá jej hustotu, chuť aj textúru. No podobných potravín, ktoré vaše jedlo dokážu posunúť na úplne novú úroveň, je oveľa viac. Okrem krémovej textúry dodajú jedlu aj úžasnú chuť.

Buďte kreatívni a pridajte do jedla aj niekoľko neočakávaných ingrediencií, ktorými príjemne prekvapíte:

Starší chlieb

Starší chlieb zmiešajte s trochou polievky a nechajte ho nasiaknuť tekutinou. Potom z neho v kuchynskom robote vymixujte pyré a vráťte späť do polievky.

Jogurt

Jedlám dodáva krémovú textúru a jedinečnú chuť. Skúste ho skombinovať s neutrálnymi polievkami zo zemiakov, špargle či karfiolu.

Múka/kukuričný škrob

Ak múku alebo kukuričný škrob pridáte do polievky, bude krémovejšia. Môžete ich tiež zmiešať s trochou tekutiny či pripraviť krémovú zásmažku. Potom ju už len pridajte do polievky a dobre premiešajte.

Zelenina

Ak pripravujete polievku z fazule, hrášku, šošovice či iných strukovín, môžete odobrať tretinu zeleniny a rozmixovať ju na pyré. Dodáte tak polievke krémovú konzistenciu.

Mleté orechy

Mleté mandle alebo kešu orechy vytvoria v krémovej polievke prekvapivý efekt. Bude super krémová a získa úžasnú textúru. Stačí ich rozmixovať s trochou polievky a potom pridať späť do hrnca s polievkou.

Avokádo

Pyré z avokáda je skvelé na to, aby ste polievkam dodali krémovú textúru, najmä v prípade pórovej polievky. Neutrálna chuť avokáda nezmení chuť polievky, iba ju urobí krémovejšou. Stačí primiešať pyré zo surového avokáda.

Zemiak

Škrob zo zemiakov je perfektný prídavok do krémových polievok. Uvarený zemiak treba prelisovať a potom rozmixovať s polievkou podľa vlastného výberu.

Studená nesladená šľahačka

Pridanie studenej smotany na šľahanie do horúcej polievku ju nielenže urobí krémovejšou, ale trochu ju aj ochladí. Keď bude vaša polievka hotová a rozmixovaná, stačí pridať trochu nesladenej smotany na šľahanie a dobre rozmixovať tyčovým
mixérom.

krémové polievky

Dajte navrch ...

... gremolatu. Nasekajte petržlenovú vňať, zmiešajte ju s citrónovou kôrou a cesnakom a pridajte na vrch polievky.

opražené orechy alebo kokosové vločky. Kešu oriešky, mandle alebo lieskové orechy opražte na horúcej suchej panvici, nasekajte a posypte nimi polievku.

kôru. Citrónovú, pomarančovú alebo limetkovú kôru najemno nastrúhajte a pridajte trochu do polievky, ktorá tak získa zľahka štipľavú a mierne horkú príchuť.

opečené lístky šalvie. Lístky šalvie opečte na rozpálenom olivovom oleji do chrumkava a potom pridajte do polievky pre skutočne skvelú chuť.

parmezánové čipsy. Použite kvalitný parmezán, nastrúhajte ho a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech vložte do rúry a čipsy pečte asi 4 až 5 minút pri teplote 200 °C. Nechajte ich vychladnúť.

chorizo strúhanku. Na suchej panvici opečte chorizo alebo inú klobásu a potom ju zmiešajte so strúhankou a trochou papriky.

chrumkavý pór. Pór zľahka opečte, aby bol chrumkavý, a kôpku pridajte do polievky.

A ešte zopár tipov, na úžasné krémové polievky na našej stránke:

Želáme vám dobrú chuť!

 

SÚVISIACE ČLÁNKY