Špagety recept trochu inak – špagetové hniezda

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 12 ks (pre 3-4 osoby):

Ingrediencie

Na 12 ks (pre 3-4 osoby):

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px

Špagety recept - tieto špagetové „hniezda“ sú vynikajúcim nápadom na rýchlu a chutnú večeru, či ľahký obed. Takto pripravené špagety sú výborné dokonca aj po vychladnutí, takže si ich bez problémov môžete zabaliť do krabičky ako obed do práce, dajú sa jesť aj rukami. Príprava je nenáročná a suroviny máme bežne doma v chladničke. Recept je praktický aj preto, že do náplne môžete spotrebovať rôzne zvyšky syrov, údenín, slaninky, ale môžete ich urobiť aj v bezmäsitej verzii. Ako základ som použila hotovú paradajkovú omáčku Clever, ktorá chutila naozaj výborne, stačilo pridať štipku byliniek a ovoňať cesnakom.

Špagety recept - špagetové hniezda a ako ich pripraviť špagety

Postup:

  1. Na lyžici oleja opečieme na drobné kocky nakrájanú šunku, či slaninu, pridáme pretlačený cesnak a sušené bylinky, prípadne čili korenie ak máte radi pikantnejšie chute. Zalejte paradajkovou omáčkou a nechajte prehriať.
  2. Rúru zohrejeme na 180 °C. Formu na muffiny dobre vymastíme olejom alebo maslom.
  3. Špagety  uvaríme v osolenej vode al dente. Scedíme, prepláchneme vodou a necháme dobre odkvapkať. Potom ich preložíme do väčšej misky, pridáme roztopené maslo a premiešame, aby boli cestoviny dobre obalené maslom a nelepili sa.
  4. Vajíčko zmiešame s parmezánom a metličkou prešľaháme. Túto zmes vylejeme do špagiet a premiešame. Špagety po malých dávkach namotáme na vidličku a rozdelíme ich do formičiek.
  5. Tavený syr si rozkrájame na 12 kúskov. Do každého „hniezda“ špagiet vložíme kúsok syra (tento krok nevynechajte, vďaka tavenému syru bude jedlo oveľa lahodnejšie).
  6. Potom na hniezda rozdelíme paradajkovú omáčku (na každé hniezdo asi 1-2 lyžice omáčky) a posypeme strúhaným syrom. Takto pripravené  dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180 °C približne na 30 minút, až kým syr nezozlatne.
  7. Ešte teplé ich povyberáme z formy (nožom alebo špachtľou uvoľníme okraje) a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame napr. so zeleninovým šalátom.
 Náš tip:
  • Podobne môžete zužitkovať cestoviny z predchádzajúceho dňa. Namiesto muffinovej formy môžete cestoviny rozložiť aj do jednej väčšej okrúhlej zapekacej nádoby a po upečení rozkrájať ako pizzu.