Talianske krémové rizoto je iné ako to naše, klasické slovenské. Líši sa chuťou aj spôsobom prípravy. Je to také "párty" jedlo, pri príprave ktorého je dobré postávať s priateľmi a dobrým bielym vínkom. Vínom osviežte nie len poháre priateľom, ale i chuť rizota, pretože sa pridáva priamo do jedla 🙂 Okrem toho v rizote nemôže chýbať vývar a strúhaný parmezán. My sme ho dochutili ešte najemno strúhaným zelerom.
Talianske rizoto je krémové a vláčne, vonia parmezánom a bielym vínom
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
- Zeler nastrúhame na jemnom strúhadle.
- V panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu, cesnak a ryžu. Ryžu nepreplachujeme, pretože chceme zachovať krémovú, až kašovitú konzistenciu talianskeho rizota.
- Premiešame a pridáme strúhaný zeler.
- Prilejeme víno a stále premiešavame.
- Postupne pridávame vývar a priebežne premiešavame.
- Vidličkou potlačíme hrášok a pridáme do rizota.
- Osolíme a okoreníme.
- Ak je potrebné pridávame ešte vodu. Kým ryža zmäkne mala by mať stále dostatok tekutín, ktoré sa však zásadne pridávajú postupne. Výsledná konzistencia ryže by mala byť "al dente" teda "na skus".
- Na záver pridáme parmezán a petržlenovú vňať.