Aj keď je vianočný kapor absolútna klasika, nie je recept ako recept. Tento je rokmi vyladený a navyše inšpirovaný receptom mamičky Jaroslava Žídeka. Majster vám prezradí aj niekoľko ďalších domácich tipov, napr. ako si kapra naložiť do octu. Takto budú vaše Vianoce ešte chutnejšie 🙂
Postup:
- Podkovičky stiahneme z kože a obalíme ich v klasickom trojobale. Podkovičky vopred nenamáčame v mlieku. Tesne pred obaľovaním ich posolíme.
- Maslo dáme do menšieho hrnca a prepúšťame na miernom ohni, kým sa nevyčistí. Penu môžeme zberať naberačkou a čakáme kým sa srvátka neprichytí na dno.
- Obalené ryby pomaly vypražíme v prepustenom masle, ryby aj celá domácnosť vtedy pekne voňajú.
- Na šalát si pripravíme zemiaky - ružiaky tak, že ich dáme variť v šupke. Vidličkou kontrolujeme či sú zemiaky mäkké, ale nemali by sa rozpadávať. Zemiaky ešte teplé ošúpeme a necháme vychladnúť. Pridáme scedenú sterilizovanú zeleninovú zmes vhodnú na zemiakový šalát.
- Ďalej pridáme vajcia uvarené na tvrdo a pretlačené. Ochutíme soľou, horčicou a čiernym korením. Na záver pridáme majonézu.
- Nakladané ryby: Ak vám ostane ryba, môžete vyskúšať vlastné domáce nakladané ryby. Môže to byť kapor, ale aj iná ryba. Rybu nakrájame, dáme do misy. To isté môžeme urobiť aj s vyprážanou rybou, ktorá nám ostane zo štedrej večere. Vopred si pripravíme klasický kyslý nálev z Deka, podľa návodu na balení. Nálevom zalejeme cibuľu nakrájanú na jemno a necháme vychladnúť. Nálev nalejeme na ryby a uložíme do uzavretej nádoby na cca 7 dní. Za ten čas sa rozložia aj drobné kostičky.