Vianočný kapor so zemiakovým šalátom

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Podkovičky z kapra:

  1. 6 až 8 podkovičiek z kapra
  2. 3 vajcia
  3. 1 hrnček strúhanky
  4. 1/2 hrnčeka hladkej múky
  5. 2 maslá
  6. Soľ

Na zemiakový šalát:

Na nakladané ryby:

  • Niekoľko kúskov ryby aj s kožou
  • Cibuľa
  • 1 balenie Deka na zaváranie
Ingrediencie

Podkovičky z kapra:

  1. 6 až 8 podkovičiek z kapra
  2. 3 vajcia
  3. 1 hrnček strúhanky
  4. 1/2 hrnčeka hladkej múky
  5. 2 maslá
  6. Soľ

Na zemiakový šalát:

Na nakladané ryby:

  • Niekoľko kúskov ryby aj s kožou
  • Cibuľa
  • 1 balenie Deka na zaváranie

Nutričné hodnoty

W46 Web Banner 1920x455px 2

Aj keď je vianočný kapor absolútna klasika, nie je recept ako recept. Tento je rokmi vyladený a navyše inšpirovaný receptom mamičky Jaroslava Žídeka. Majster vám prezradí aj niekoľko ďalších domácich tipov, napr. ako si kapra naložiť do octu. Takto budú vaše Vianoce ešte chutnejšie 🙂

Postup:

  1. Podkovičky stiahneme z kože a obalíme ich v klasickom trojobale. Podkovičky vopred nenamáčame v mlieku. Tesne pred obaľovaním ich posolíme.
  2. Maslo dáme do menšieho hrnca a prepúšťame na miernom ohni, kým sa nevyčistí. Penu môžeme zberať naberačkou a čakáme kým sa srvátka neprichytí na dno.
  3. Obalené ryby pomaly vypražíme v prepustenom masle, ryby aj celá domácnosť vtedy pekne voňajú.
  4. Na šalát si pripravíme zemiaky - ružiaky tak, že ich dáme variť v šupke. Vidličkou kontrolujeme či sú zemiaky mäkké, ale nemali by sa rozpadávať. Zemiaky ešte teplé ošúpeme a necháme vychladnúť. Pridáme scedenú sterilizovanú zeleninovú zmes vhodnú na zemiakový šalát.
  5. Ďalej pridáme vajcia uvarené na tvrdo a pretlačené. Ochutíme soľou, horčicou a čiernym korením. Na záver pridáme majonézu.
  6. Nakladané ryby: Ak vám ostane ryba, môžete vyskúšať vlastné domáce nakladané ryby. Môže to byť kapor, ale aj iná ryba. Rybu nakrájame, dáme do misy. To isté môžeme urobiť aj s vyprážanou rybou, ktorá nám ostane zo štedrej večere. Vopred si pripravíme klasický kyslý nálev z Deka, podľa návodu na balení. Nálevom zalejeme cibuľu nakrájanú na jemno a necháme vychladnúť. Nálev nalejeme na ryby a uložíme do uzavretej nádoby na cca 7 dní. Za ten čas sa rozložia aj drobné kostičky.