Zemiaky sú rozdelené do 3 hlavných kategórií v závislosti od pomeru tuhých látok a škrobov, ako aj vody, ktorú obsahujú. Najlepšie zemiaky na maškrtenie a praženie sú tie, ktoré majú veľa škrobu, stredne škrobové sú viacúčelové, pričom tie s nízkym obsahom škrobu sú perfektné do šalátov.
Esmee
Tento druh má žltú dužinu a je to pomerne tvrdý zemiak vhodný na šaláty. Má múčnu konzistenciu vhodnú na roztláčanie, opekanie, praženie a pečenie. Varný typ AB.
Agria
Majú múčnu, sypkú a škrobovitú textúru, počas prípravy sa nestávajú mazľavými, takže sú vhodné na prípravu gnocchi. Najlepšie sú však na pečenie, roztláčanie, vyprážanie, opekanie a varenie. Varný typ B - BC.
Cherie
Majú malú veľkosť, ale sú bohaté na chuť a vyznačujú sa červenou jedlou šupkou. Často sú zľahka sladšie než normálne zemiaky. Sú voskové a vhodné na varenie alebo pečenie. Pripravujte ich so šupkou, vďaka tomu si zachovajú viac vitamínov a výraznejšiu chuť. Varný typ A.
Marabel
Majú oválny až podlhovastý tvar, krémovú textúru a bohatú sladkú chuť. Hodia sa na všetky typy varenia, ale obzvlášť skvelé sú na opekanie a pretlačenie bez potreby pridávať maslo. Varný typ BA
Adora
Voskové zemiaky vhodné na varenie a pečenie. Nie sú vhodné na prípravu zemiakových lupienkov alebo hranolčekov, pretože môžu stratiť farbu a zhnednúť, a to bez ohľadu na spôsob prípravy. Varný typ B.
Zemiakové recepty
Je už na vás, na aký spôsob si zemiaky pripravíte nabudúce. My vám odporúčame tieto recepty, kde práve získané informácie dobre využijete:
Pastiersky koláč s mletým mäsom 90 min
Zapekaná brokolica – brokolicový nákyp 45 min
Pečené alebo zapekané zemiaky:
Francúzske zemiaky po slovensky 30 min
Pečené zemiaky s avokádovým dipom 30 min
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou 40 min
Video, ako spraviť dokonalý zemiakový šalát:
Vianočný kapor so zemiakovým šalátom 40 min
Dobrú chuť!