Klasické linecké koláčiky v spojení s osviežujúcim citrónovým krémom Lemon Curd sú perfektnou kombináciou krehkého cesta a lahodnej, sladkokyslej plnky.
Postup:
- V miske dôkladne zmiešame všetky suché prísady, potom pridáme zmäknuté maslo a vajce a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
- Potom cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske, vykrajujeme kolieska alebo kvetinky a v polovici z nich vykrojíme v strede otvor. Koláčiky pečieme na 180 °C asi 8 až 10 minút.
- Z rúry vyberáme v momente, keď sa začnú koláčiky sfarbovať do zlatohneda. Necháme vychladnúť na plechu.
- Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov.
- Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.
- Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
- Nalejeme ju do menšieho zaváraninového pohára a uzavretú ju takto skladujeme v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov. Z tejto dávky vám vyjde jeden malý zaváraninový pohárik, ak máte možnosť a prebytočné žĺtky, rovno si navarte krému viac.
Viac o Lemon Curd:
Hoci presný pôvod Lemon Curd zostáva nejasný, predpokladá sa, že jeho popularita vzrástla v Anglicku v 18. storočí. Jeho chuťovým profilom je unikátna rovnováha sladkosti z cukru a kyslosti citrónovej šťavy. Pridanie citrónovej kôry zvýrazňuje citrusovú arómu a chuť. Správne pripravený Lemon Curd by mal byť jemný a krémový, s miernou hustotou, ktorá umožňuje jeho ľahké natieranie alebo zdobenie cukrárskym vreckom. Prirodzená farba Lemon Curd sa pohybuje od bledožltej po žiarivo žltú, v závislosti od použitého množstva citrónovej kôry.