Medové plásty

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Medové plásty

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Suroviny na cca 20 x 20 cm plech

  • 120 ml vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • 160 g medu
  • Štipka soli
  • 15 g sódy bikarbóny (1 polievkovú lyžicu)
  • Čokoláda na namáčanie
  • Ingrediencie

    Suroviny na cca 20 x 20 cm plech

    • 120 ml vody
    • 350 g kryštálového cukru
    • 160 g medu
  • Štipka soli
  • 15 g sódy bikarbóny (1 polievkovú lyžicu)
  • Čokoláda na namáčanie
  • Nutričné hodnoty

    Medové plásty sú typické pre vianočné obdobie. Tento recept je veľmi populárny v zahraničí, ale stretnete sa s ním už aj v našich končinách. Pri tomto recepte si prídu na svoje predovšetkým milovníci karamelu. Príprava je jednoduchá, no dodržanie postupu je nevyhnutné.

    Chrumkavé karamelovo medové plásty

    Postup:

    1. Do hrnca nalejte vodu, pridajte kryštálový cukor, med a štipku soli. Priveďte k varu, dosiahnite teplotu 148 stupňov a ihneď odstavte. Karamel počas zahrievania nemiešajte, ak je to potrebné trochu potraste hrncom, aby sa karamel zahrieval rovnomerne.
    2. Ihneď po odstavení hrnca z platne nasypte do karamelu sódu bikarbónu a riadne ju rozmiešajte. Obsah hrnca zdvojnásobí svoj objem a budú sa v ňom tvoriť bubliny. Prelejte karamelovú penu do formy s rozmerom 20 x 20 cm vystlanej papierom na pečenie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Karamelový plást rozbite (udieraním o dosku, alebo špičkou noža) na menšie kúsky, tie namáčajte v rozpustenej čokoláde a nechajte uschnúť.
    3. Ako sme spomínali v úvode textu, príprava je jednoduchá, no dodržanie postupu je nevyhnutné. Pri zahrievaní cukru, medu a vody karamel nemiešajte. Teplomer je pri príprave medových plástov dôležitou súčasťou. Pomôže vám dosiahnuť ideálnu teplotu pri odstavení karamelu z ohňa a neprepáliť ho. Potom je to už naozaj hračka. My sme kúsky medových plástov namáčali v horkej čokoláde, čo im dodalo originálny kontrast chuti. Skladujte na suchom a chladnejšom mieste nie však v chladničke.
    tuniakový sendvič desiata
    15

    min