Linecké koláčiky s citrónovým krémom Lemon Curd

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na citrónovú plnku:

Ingrediencie

Na cesto:

Na citrónovú plnku:

Nutričné hodnoty

Billa

Klasické linecké koláčiky v spojení s osviežujúcim citrónovým krémom Lemon Curd sú perfektnou kombináciou krehkého cesta a lahodnej, sladkokyslej plnky.

Postup:

  1. V miske dôkladne zmiešame všetky suché prísady, potom pridáme zmäknuté maslo a vajce a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
  2. Potom cesto vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske, vykrajujeme kolieska alebo kvetinky a v polovici z nich vykrojíme v strede otvor. Koláčiky pečieme na 180 °C asi 8 až 10 minút.
  3. Z rúry vyberáme v momente, keď sa začnú koláčiky sfarbovať do zlatohneda. Necháme vychladnúť na plechu.
  4. Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov.
  5. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.
  6. Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
  7. Nalejeme ju do menšieho zaváraninového pohára a uzavretú ju takto skladujeme v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov. Z tejto dávky vám vyjde jeden malý zaváraninový pohárik, ak máte možnosť a prebytočné žĺtky, rovno si navarte krému viac.

Viac o Lemon Curd:

Hoci presný pôvod Lemon Curd zostáva nejasný, predpokladá sa, že jeho popularita vzrástla v Anglicku v 18. storočí. Jeho chuťovým profilom je unikátna rovnováha sladkosti z cukru a kyslosti citrónovej šťavy. Pridanie citrónovej kôry zvýrazňuje citrusovú arómu a chuť. Správne pripravený Lemon Curd by mal byť jemný a krémový, s miernou hustotou, ktorá umožňuje jeho ľahké natieranie alebo zdobenie cukrárskym vreckom. Prirodzená farba Lemon Curd sa pohybuje od bledožltej po žiarivo žltú, v závislosti od použitého množstva citrónovej kôry.