Croquembush z profiteroliek

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

0

 min

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Cesto:

Krém:

  • 4 vaječné žĺtky
  • 100 g cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla (izbovej teploty)
  • Karamel:

    • 200 g cukru
    • 100 ml vody
    Ingrediencie

    Cesto:

    Krém:

  • 4 vaječné žĺtky
  • 100 g cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla (izbovej teploty)
  • Karamel:

    • 200 g cukru
    • 100 ml vody

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Špeciálne príležitosti si vyžadujú špeciálne menu. Croquembush je presne ten špeciálny a luxusný dezert, ktorý môžete podľa nášho receptu tieto sviatky pripraviť. Je kombináciou delikátnej chuti a vábivého vzhľadu.

    Croquembush - sladký stromček z profiteroliek

    Postup:

    1. Rúru vyhrejte na 200°C.

    2. Do hrnca nalejte vodu a vložte maslo pokrájané na kocky, osoľte a zohrejte.

    3. Keď vám zmes začne vrieť, pridajte múku a poriadne premiešajte varechou. Opäť dajte variť a na miernom ohni miešajte ešte jednu až dve minúty. Zmes na 10 minút odložte a nechajte vychladnúť. Potom do nej po jednom zašľahajte vajíčka.

    4. Pripravenou zmesou naplňte cukrárske vrecko. Na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne vytláčajte malé kopčeky cesta. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút na 200°C. Potom nastavte teplotu na 180°C a pečte ďalších 15 minút, kým vám cesto pekne nezhnedne. Upečené profiterolky musia byť chrumkavé, svetlé a zvnútra duté a nadýchané.

    5. Do hrnca s hrubým dnom nalejte mlieko a nechajte zovrieť. V druhom hrnci dobre prešľahajte vaječné žĺtky s cukrom, pridajte vanilkový extrakt, znížte ohrev a pridajte kukuričný škrob.

    6. Keď sa ingrediencie zmiešajú, pridajte do zmesi časť zohriateho mlieka, premiešajte a všetko preložte do hrnca s horúcim mliekom. Za stáleho miešania varte 3 – 4 minúty, kým krém nezhustne. Odstavte, pridajte maslo, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s tenkou kovovou špičkou. Profiterolky naboku prepichnite a naplňte krémom.

    7. Pripravte si karamel. Do hrnca s hrubým dnom dajte cukor s vodou a varte  na miernom ohni, kým sa zmes nesfarbí dozlatista. Do horúceho karamelu opatrne namočte každú profiterolku a ukladajte ju jednu vedľa druhej do kruhu na servírovací podnos. Potom vytvorte nový rad, až vám postupne vznikne vysoká veža v tvare kužeľa.

    8. Zo zvyšného karamelu ťahajte pomocou vidličky tenké nite, ktorými Croquembush vežu oviniete a dozdobíte.

     

    Naše tipy:

    • S karamelom pracujte veľmi opatrne. Má veľmi vysokú teplotu a mohli by ste sa popáliť.
    • Počas pečenia profiteroliek za žiadnych okolností neotvárajte rúru, inak vám cesto spľasne.