fánky

Fašiangové fánky

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

60

 min

fánky
Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

HL25 Web Banner 2120x455px 4

Šišky, fánky, pampúšiky… Bez tých by fašiangy neboli to pravé. Existuje však omnoho viac druhov vyprážaného pečiva, ktoré je pre tieto pohanské sviatky typické. Niekde sa pečú fánky a šišky, inde chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki.A všetky chutia znamenite.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa na fašiangy robia fánky. Prvým dôvodom je, že fánky sú symbolom rozkoše a hojnosti. Sú to sladké a kalorické jedlo, ktoré je ideálne na oslavy. Druhým dôvodom je, že fánky sú symbolom rozlúčky so zimou. Fašiangy sú obdobím, kedy sa ľudia lúčia so zimou a pripravujú sa na príchod jari. Fánky sú symbolom toho, že zima je na ústupe a že sa blíži jar.

Postup:

  1. Suché suroviny spolu zmiešajte.

  2. Žĺtky, smotanu, citrónovú kôru a rum premiešajte, pridajte maslo nakrájané na menšie kocky a postupne pridávajte suchú zmes. Vypracujte hladké cesto a dôkladne ho „vybúchajte“ o pracovnú dosku, približne 5 až 7 minút. Cesto nechajte odpočívať 15 až 20 minút. Malo by ostať vláčne a nelepivé.

  3. Po odpočinutí vyvaľkajte cesto na hrúbku 1 mm, nakrájajte na obdĺžniky 4 x 10 cm, v strede nakrojte a prevlečte jeden koniec cez stred. Dostatočné množstvo oleja zohrejte na 160 °C a fánky vyprážajte do zlatista. Nechajte na mriežke odkvapkať a obaľte v cukrovej zmesi.

Tip: chutia fantasticky, ak si ich pred konzumáciou pokvapkáte šípkovým džemom.