fánky

Fašiangové fánky

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

60

 min

fánky
Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Billa

Šišky, fánky, pampúšiky… Bez tých by fašiangy neboli to pravé. Existuje však omnoho viac druhov vyprážaného pečiva, ktoré je pre tieto pohanské sviatky typické. Niekde sa pečú fánky a šišky, inde chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki.A všetky chutia znamenite.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa na fašiangy robia fánky. Prvým dôvodom je, že fánky sú symbolom rozkoše a hojnosti. Sú to sladké a kalorické jedlo, ktoré je ideálne na oslavy. Druhým dôvodom je, že fánky sú symbolom rozlúčky so zimou. Fašiangy sú obdobím, kedy sa ľudia lúčia so zimou a pripravujú sa na príchod jari. Fánky sú symbolom toho, že zima je na ústupe a že sa blíži jar.

Postup:

  1. Suché suroviny spolu zmiešajte.

  2. Žĺtky, smotanu, citrónovú kôru a rum premiešajte, pridajte maslo nakrájané na menšie kocky a postupne pridávajte suchú zmes. Vypracujte hladké cesto a dôkladne ho „vybúchajte“ o pracovnú dosku, približne 5 až 7 minút. Cesto nechajte odpočívať 15 až 20 minút. Malo by ostať vláčne a nelepivé.

  3. Po odpočinutí vyvaľkajte cesto na hrúbku 1 mm, nakrájajte na obdĺžniky 4 x 10 cm, v strede nakrojte a prevlečte jeden koniec cez stred. Dostatočné množstvo oleja zohrejte na 160 °C a fánky vyprážajte do zlatista. Nechajte na mriežke odkvapkať a obaľte v cukrovej zmesi.

Tip: chutia fantasticky, ak si ich pred konzumáciou pokvapkáte šípkovým džemom.