Profiterols so zmrzlinovou plnkou znejú iste lákavo. Ale ako na to? Získali sme pre vás recept priamo od našej dvornej cukrárky, Mišky Smolovej.
Profiterols so zmrzlinovou plnkou
Postup:
- Mlieko, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň. Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre neprepoja a vznikne nám lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť.
- Do vychladnutého cesta po jednom všľaháme vajcia a vyšľaháme do hladkej hmoty.
- Zmes naplníme do zdobiaceho cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame malé guľky cesta (o veľkosti ako menší vlašský orech).
- Cesto pofŕkame vodou a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 35-40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame.
- Po dopečení necháme profiterolky úplne vychladnúť.
- Na plnku necháme trochu pri izbovej teplote popustiť vanilkovú zmrzlinu, aby zmäkla. Potom ju dáme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou a vstrekujeme ju zospodu do upečených profiteroliek. Pracujeme rýchlo, lebo zmrzlina sa bude topiť.
- Naplnené koláčiky dáme hneď do mrazničky struhnúť. Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom alebo s tukom, dobre ju rozmiešame a odstavíme.
- Stuhnuté profiterolky asi po hodine vyberieme z mrazničky a namáčame ich hornou stranou v čokoládovej poleve. Poleva vďaka zmrznutým koláčikom rýchlo stuhne. Podávame ihneď, alebo hotové profiterolky vrátime do mrazničky a vychutnáme si ich neskôr. Pred podávaním ich však necháme krátko pri izbovej teplote povoliť.