Špenát je v prípade prípravy jarných pokrmov priam nevyhnutnosť. Je plný rôznych vitamínov, minerálov a ďalších cenných živín.
V posledných rokoch však pribúdajú poznatky o tom, ako veľmi dôležitá je ako makroživina vláknina. Vďaka nej optimálne funguje naše trávenie, pomáha nám pri chudnutí a dokonca aj pri niektorých civilizačných chorobách. Zaraďte ju do svojho jedálnička a veľmi skoro pocítite pozitívnu zmenu.
1. Výživové fakty
Len v 100 gramoch špenátu môžete objaviť dokonalý pomer rôznych prvkov. Obsahuje iba 23 kalórií, 0,4 gramu cukru a tukov, ale má aj veľa vlákniny (2,2 g), bielkovín (2,9 g) a z 91 % ho tvorí voda, čo je skvelé pre každodennú hydratáciu. Keďže je špenát úžasným zdrojom vlákniny, je výborný pre zdravé trávenie, ale aj pre fungovanie mnohých ďalších systémov vo vašom tele.
2. Vitamíny a minerály
Špenát obsahuje okrem vlákniny a bielkovín aj veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov. Vitamíny A, C, E, K1, kyselina listová a minerály ako železo, vápnik, draslík či horčík robia zo špenátu skvelý doplnok vyváženej stravy.
3. Benefity
Vďaka veľkému obsahu vitamínov, minerálov a ostatných živín je špenát ako stvorený na častú konzumáciu. Obsahuje dostatočné množstvo antioxidantov, ako napríklad kemferol a kvercetín, ktoré majú vplyv na rôzne procesy v našom tele a udržiavajú ho zdravé a fit. Špenát sa
považuje za funkčnú potravinu, čo znamená, že obsahuje fytochemikálie a bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú pre naše telo tiež veľa výhod.
4. Varenie špenátu
Aby sa zachovali všetky tieto cenné živiny, najlepší spôsob prípravy špenátu je blanšírovanie, pričom stačí len jedna minúta. Vynechajte vodu. Tak zostanú všetky živiny zachované. Čerstvý špenát je tiež dobré nakrájať, aby sa z neho uvoľnilo viac karotenoidu luteínu. No najlepší spôsob, ako ho konzumovať, je v čerstvom stave, takže všetky živiny zostanú zachované.
5. Ako špenát využiť kreatívne
Vzhľadom na to, že špenát nepotrebuje veľa varenia, môžete ho pridávať do všetkých druhov jedál. Čerstvý bude úžasnou súčasťou jarných šalátov s avokádom alebo orechovým maslom. Blanšírovaný alebo dusený bude zasa skvelý k cestovinám alebo ako príloha k mäsovým jedlám a rybám. Môžete ho pridať aj na rôzne koláče a quiche, do palaciniek a do cesta pre ozvláštnenie farby, ale aj do smoothie nápojov. Dokonale sa kombinuje s vajcami v omelete, hodí sa do polievok, k dusenému mäsu a do všetkých vašich obľúbených jedál.