Ponorte sa do chutí juhovýchodnej Ázie s týmto lahodným receptom na thajské kuracie satay s arašidovou omáčkou. Jemné kuracie kúsky na špízoch, marinované v pikantnej zmesi a grilované dozlatista, sa snúbia s krémovou arašidovou omáčkou plnou bohatých chutí. Toto jedlo je ideálne na letnú grilovačku, večeru s priateľmi alebo jednoducho na spestrenie bežného dňa.
Postup:
-
Pripravme si domáce arašidové maslo: Najvhodnejšie je oriešky najskôr zohriať na panvici, alebo v rúre. Ak ich pečieme v rúre, dávame pozor, pretože orechy rýchlo prihoria, postačovať bude preto len pár minút. Preložíme ich do mixéru a mixujeme niekoľko minút. Po pár minútach môžeme odobrať za lyžicu orechovej zmesi, ktorú potom pridáme do arašidového masla, aby chrumkalo. Maslo ďalej mixujeme až dohladka.
-
Môžeme si pripraviť aj sladkú raňajkovú kakaovú verziu tak, že do arašidového masla pridáme roztopenú kvalitnú čokoládu. Ďalšia možnosť je maslo ochutiť štipkou soli a zmes orechov variovať. Skvele sa na to hodia všetky orechy Nice Bites Natural.
-
Orieškové maslo využijeme najprv na prípravu chutnej omáčky.
-
Ďalej si pripravíme marinádu na kuracie špízy Satay. Kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky a napicháme na špajdle. Na panvičke si zohrejeme koreniny - semienka koriandru a rímsku rascu, aby sa nám z nich uvolnili vône. Koreniny preložíme do mažiara a rozdrvíme. Do zmesi korenín dáme cukor, kurkumu, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, kari pastu a kokosové mlieko. Dobre premiešame a touto zmesou prelejeme špízy. Dáme ich aspoň na 2 hodiny do chladničky.
-
Teraz si pripravíme si omáčku: Trochu odložených mletých orechov zohrejeme na panvici, pridáme trošku kari pasty, kokosové mlieko, arašidové maslo, trochu cukru a limetkovú šťavu a kvapku sójovej omáčky. Omáčku stačí ľahko prehriať a premiešať, za chvíľu bude krásne krémová. Naložené kura dáme na gril, alebo na panvičku a grilujeme, či opekáme. Špízy podávame preliate skvelou arašidovou omáčkou.
-
Dobrým tipom na podávanie sú rýchle nakladačky, tzv. rusle z uhoriek, ktoré sme zaliali sladko kyslým nálevom a vychladili.