maslová tekvica

Maslová tekvica – benefity pre vaše telo a zdravie

 | 

maslová tekvica

Maslová tekvica – benefity pre vaše telo a zdravie

 | 

Ingrediencie

Maslová tekvica má nízky obsah kalórií, no vysoký obsah živín, takže je ideálnou voľbou do jesenných sladkých a slaných jedál. A čo je ešte lepšie, jej jemná chuť a krémová textúra z nej robia obľúbenca aj u detí. 

Maslová tekvica je všestranná a môžete ju pridávať do rôznych jedál, dokonca si ju môžete vychutnať ako zdravú desiatu.

1. Priateľská k postave

Maslová tekvica má nízky obsah kalórií, no dokáže veľmi dobre zasýtiť. To z nej robí perfektnú voľbu, ak si sledujete príjem kalórií. Je tiež nabitá nerozpustnou aj rozpustnou vlákninou, ktoré sú kľúčové pre optimálne fungovanie tráviaceho systému. Strava plná vlákniny je tiež spojená s podporou chudnutia a udržaním si zdravej telesnej hmotnosti

2. Bohatá na antioxidanty

Maslová tekvica obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, C a E, ktoré sú známe ako silné antioxidanty. Už len 100 gramov maslovej tekvice vám dodá viac vitamínu A, ako je odporúčané denné množstvo a spriatelí vás s karotenoidmi. Navyše je vynikajúcim zdrojom draslíka, mangánu a horčíka či folátu, ktorý je známy ako vitamín B9.

3. Jednoduché skladovanie

Zimné tekvice majú vo všeobecnosti dlhú trvanlivosť, pokiaľ ich budete uchovávať na suchom a chladnom mieste. Ak ich skladujete správne, vydržia čerstvé celé týždne a v niektorých prípadoch aj mesiace. Pri kúpe tekvice na dlhšie uskladnenie si ale musíte dávať pozor. Voľte tie ťažšie s pevnou šupkou bez akýchkoľvek odrenín alebo mäkkých miest, rezov a mdlého vzhľadu. Skladovať môžete aj tekvicové semiačka, pokiaľ ich očistíte a vysušíte v rúre.

4. Šúpanie a rezanie

Tvrdosť a zvláštny tvar tekvice vás môžu najskôr vydesiť, akonáhle však prídete, ako na to, pôjde to už ľahko. Jednoduchým trikom je použiť ostrý a ťažký nôž a najskôr odstrániť základňu a špičku, aby bola tekvica plochá. Položte ju na dosku na krájanie, ktorú ste zabezpečili proti pohybu, a ošúpte ostrou škrabkou. Potom ju jednoducho pozdĺžne prekrojte na polovice, lyžičkou odstráňte semiačka a potom ju nakrájajte po šírke na štvrtiny a začnite krájať na kocky.

5. Sladké a slané

Najjednoduchší spôsob, ako pripraviť maslovú tekvicu, je nakrájať ju na kocky alebo tyčinky, okoreniť podľa vlastnej chuti a upiecť v rúre alebo uvariť na pare. Potom ju môžete rozmixovať na pyré a podávať ako dip či prílohu, prípadne ju môžete rozriediť vývarom či vodou, a tak pripraviť krémovú polievku. Maslová tekvica je výborným základom pre sladké a slané koláče, ako aj dusené mäso. Skvelo sa hodí s gaštanmi a hubami a rizoto robí naozaj lahodné.

Zdroj: Kulinárium, BILLA, 2022

maslová tekvica

SÚVISIACE ČLÁNKY