Leto za rohom, teda určite dosť blízko na to, aby sme začali upravovať stravu, ako sa hovorí do plaviek. Nie som zástancom krutých diét, len vždy počas jarných mesiacov začínam zaraďovať do rodinného jedálnička viac a viac čerstvej zeleniny. Koniec koncov, je už teraz viac v predaji v obchodoch a výber sa každým dňom rozširuje o sezónne druhy. Vrstvený šalát je spôsob, ako urobiť všedný šalát tak trochu inak, aby ulahodil našim očiam a možno prilákal aj tých, ktorí ho väčšinou na jedálenskom stole ignorujú.
Postup:
-
Začneme s prípravou mrazeného hrášku. S jednou polievkovou lyžicou masla ho na miernom ohni rozmrazíme a zľahka prevaríme. Nevaríme príliš dlho, aby zostal stále svieži.
-
Oravskú slaninu nakrájame na menšie kocky a na panvici ju opražíme do zlatista. Po upečení ju ešte môžeme dať odpočívať na kuchynský obrúsok. Zbavíme sa tak prebytočného tuku. Najlepšie je však použiť sito, aby sa nám slanina o kuchynský obrúsok neprilepila. Necháme ju takto úplne vychladnúť.
-
Ostatnú zeleninu najskôr dôkladne umyjeme v studenej vode. Šalát nakrájame alebo natrháme na menšie kúsky. Papriku zbavíme jadra a nakrájame na malé kocky. To isté urobíme s reďkovkami a uhorkou a paradajkami.
-
Vyberieme väčší pohár, so širším hrdlom. Do pohára začneme vrstviť na seba jednotlivé suroviny. Začnime listovým šalátom, paradajkami a paprikou. Na papriku potom nasypeme hrášok, ktorý samozrejme naberáme bez zbytočnej tekutiny. Vrstvy kladieme rovnomerne. Ďalej pridáme reďkovky a uhorku. Tatárskej omáčky použijeme tak akurát, myslíme na to, že je to len na dochutenie. Navrch ešte nasypeme strúhaný syr BILLA a trochu pečenej oravskej slaniny.
-
Šalát vyzerá krásne nielen na slávnostnom stole. Pred podávaním ho vysypeme do misy a dobre premiešame. Jeme len tak, alebo ako skvelú prílohu.
Dobrú chuť.